Puoli tuntia unen ja valveen rajamailla toi entiseen arkajalkaan apinan oireita.. .
Myönnän kuluneeni niihin epäuskoisiin, joille on helpompi myydä säkki siansontaa kuin hypnoottisia kokemuksia. Ajatusmaailmani koki kuitenkin suuren muutoksen, kun päätin uhrata palan sieluani henkimaailman hyväksi.
Hypnoosin avulla haetaan apua tupakanpolton lopettamiseen kuin hissikammoonkin. Korjattavaa sielussani olisi riittänyt useammaksikin käyntikerraksi, mutta arkisia askareitani riepotellut korkean paikan kammo tuntui kaikkein sopivimmalta parannuskohteelta.
Hypnologi Kari Tuomaala kertoo jopa karskien pohjalaisisäntien jännittävän ensitapaamista. Vaikka tuhti on toimittajakin ja suustaan vähän velmu, suurehkot hikikarpalot pääsevät yllättämään odotetun h-hetken lähestyessä. ”Tämä on yskänlääkettäkin turvallisempi hoitomuoto”, Kari rauhoittaa. Rohkenen vielä vielä hätäpäissäni epäillä, ettei hypnoosi tehoa epäilijöihin. ”Kaikki vaipuvat hypnoosiin – joko tietoisesti tai tietämättään”., hypnologi lupaa. Päätän kuitenkin rehvakkaasti tehdä poikkeuksen. Vielä pari minuuttia ennen istunnon alkamista olin vakuuttunut, etteivät tähän tyttöön tehoa puheet eivätkä taikatemput.


TAKARAIVO TULESSA, KROPPAA KUUMOTTAA
Tapitan kiltisti edessä heiluvaa mutteria. Otan esineen käteeni ja jatkan läpi tunkevaa tuijottamista. Ajantajun tuntuu pelaavan, joten mietin vain, missä vaiheessa kuuluisa kilahdus tapahtuu. Odottamaani humahdusta ei tapahdu, mutta pien tunnen muutaman gramman painoisen mutterinpalasen painavan kädessäni kuin viiden kilon puntti. Sinnittelen, mutta esine kopsahtaa lattialle. Tottelen kuin robotti käskyjä, käännyn ja siirryn makuuasentoon. Kuulen äänet ympärilläni, mutta aistin vain hypnologi Tuomaalan läsnäolon. Mieleni sinnittelee yhä vastaan, mutta jokin pirulainen saa tottelemaan taustalta kuuluvia käskyjä.
Vastailen kiltisti kysymyksiin, luon Karin muokkaamia mielikuvia ja käyn läpi tapahtumia, joiden seurauksena olen vältellyt korkeita paikkoja. Puhua papatan kuin vanha ompelukone, jalkani vispaavat ja käteni tekevät outoja liikkeitä.
Tunnen kuinka takaraivossa nipistelee ja kroppaani kuumottaa. Silmäluomeni ovat raskaat. Itken ja nauran. En pysty nousemaan, enkä oikeastaan edes halua nousta. Tottelen käskyjä ja vastailen kysymyksiin ekaluokkalaisen innolla. Olotilani on mystisen mahtava. Tunnen makaavani kuin pumpulissa vielä siinäkin vaiheessa, kun kuulen numeroita lueteltavan kymmenestä alaspäin. Vitosen kohdalla raotan silmäluomiani, ja kun kuulen ykkösen napsahtavan, nousen ylös ilman minkäänlaista ajantajua. Olin ollut hypnoosissa likimain puoli tuntia.


VIIDAKON JANE
Erikoisesta tuntemuksesta huolimatta rohkenen edelleenkin epäillä taian vaikutusta. Voiko puolen tunnin harharetki unen ja valveentilan rajamailla poistaa elämää riiponeen ongelman?
Päätän testata hypnoosin vaikutuksen kiipeämällä pohjanmaan korkeimpaan näköalatorniin. Alku menee hyvin, ja vielä puolessa välissä tunnen olevani kuin mikäkin viidakon Jane, mutta sitten alkaa tökkiä. Jähmetyn paikoilleni ja sama vanha kauhu kouraisee kroppaani. Ylös en pääse ja alas on pakko mennä., mutta paluumatka turvalliselle maankamaralle vaati 75 maitohappojen polttamaa askelmaa. Mielestäni kuitenkin selviän voittajana sekä hypnoosista että tornitestistä, sillä aiemmin en olisi kyennyt nousemaan torniin neljää porrasta enempää.
Hypnoterapeutti Kari Tuomaalan mukaan pelko päästää otteestaan keskimäärin 2-3 istunnon jälkeen. Seuraavaksi taidan testata painajaisunieni kuningasta eli vapaa hyppy pää edellä…

Seinäjoella vaikuttava Kari Tuomaala, on nykyisin yksi suomen ainoita täyspäiväisiä hypnoterapeutteja. Kuuluisa hypnotisoija Olliver Hawkin (oik. Olavi Hakasalo) opissa ollut Tuomaala aloitti erikoisen leipätyönsä reilut 20 vuotta sitten. ”Olin oman elämäni suhteen täydellisessä tienhaarassa. Takana oli ärhäkäksi luokiteltu imusolmukesyöpä ja toipuminen loppuun palamisesta. uutta elämänsuuntaa etsiessään entinen kodinkonekauppias tutustui kohuttuun Olliver Hawkiin, joka olisi halunnut Kari Tuomaalasta jatkajan omalle showbisnekselleen. ”Veden muuttaminen viinaksi ei sopinut minun luonteelleni. Halusin alalta aivan muuta, joten jatkoin mielentieteeseen tutustumista psykologi Pertti ”Veltto” Virtasen opastamana. ”Vuonna 1991 perustimme Virtasen kanssa hypnoosi- ja psykovalmennuskeskuksen ja yhteistyö jatkuu edelleen”, hypnologi Kari Tuomaala kertoo.
Tie ”mielenpuhdistajaksi” on vaatinut uudisraivaajahenkeä.. ”Välillä on taisteltu tuulimyllyjä vastaan, mutta sitkeä yrittäminen on palkittu parhaalla mahdollisella tavalla. Takana reilut 22 000 istuntoa, ja varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kokenut suoranaisia onnistumisen iloja”.